Outreach

In Dutch - Wetenschappers zijn erin geslaagd om een 'stamboom' te maken van de populairste koffiesoort ter wereld, de arabica. Uit genetisch onderzoek blijkt de soort meer dan 600.000 jaar geleden te zijn ontstaan uit een natuurlijke kruising tussen twee andere koffiesoorten. De koffieplant bestaat dus al veel langer dan de moderne mens, die pas 300.000 jaar geleden ten tonele verscheen. En nog veel langer dan de koffieteelt als commerciële activiteit. Denk daar maar eens aan als je de volgende keer staat te wachten aan de koffiemachine.

In Dutch - Professor plantgenetica Ive De Smet en historicus David Vergauwen hebben een opmerkelijk verzoek gelanceerd: ze vragen om hen zoveel mogelijk foto's te bezorgen van oude schilderijen of andere afbeeldingen waar groenten en fruit op staan. De twee willen achterhalen hoe vruchten in de loop der tijden geëvolueerd zijn. Over twee jaar willen ze een boek klaarhebben, maar ze beseffen nu al dat hun werk nooit af zal zijn. De foto's kan u sturen via iedereenwetenschapper.be

See also in German: https://www.zdf.de/show/da-kommst-du-nie-drauf/videos/gemuese-obst-100.html 

In Dutch - Om met hitte om te gaan, worden planten groter. Dit geeft hen een grotere oppervlakte die ze kunnen gebruiken om mee af te koelen. Het is bekend dat plantenhormonen bij dit proces betrokken zijn, maar hun precieze bijdrage blijft mysterieus. Onderzoekers van onder meer het team van Ive De Smet van het VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie hebben nu de rol van het plantenhormoon jasmonzuur blootgelegd.

In Dutch - Het klinkt onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. Fluorescerende konijnen. Het kan alvast in het labo, maar huppelen ze binnenkort ook rond in onze bossen? We vragen het aan Simon Tack van de Universiteit Gent.